“Durf te leven, je mag mislukken”

Wekelijks is hij te zien op SBS bij LXRY TV en maandelijks schuift hij aan bij Harry Mens, in het programma Businessclass. Geert Schaaij heeft van jongs af al interesse gehad in handel, een passie die zich later toespitste op de financiële wereld. Hij geniet van zijn welvaart, maar kent ook de minder rooskleurige kanten van het leven. Die maakten deze relativerende levensgenieter misschien nog meer tot de doorzetter die hij is geworden.

Verfrissend perspectief
Yvonne Koster, budgetconsulent en relatiebeheerder bij Kompas Zuidlaren, belt aan bij het monumentale pand van Beursgenoten in Assen. Binnen wordt ze warm onthaald door een forse, gulle Fries. De lunch wordt uitgestald op tafel: “Ziet er goed uit, ik lust ook wel wat!”, zegt de beleggingsadviseur dankbaar. Hij maakt al aanstalten om ook nog koffie te zetten, maar Yvonne is tevreden met alleen jus d’orange. Ze legt haar lunchgenoot ondertussen uit waarom ze juist hém heeft uitgenodigd om het over welvaart en welzijn te hebben: “Ik vond het verfrissend om naast het sociale en maatschappelijke ook iemand vanuit de commerciële hoek aan het woord te laten. Zelf heb ik ooit voor een bank gewerkt, dus ik ken de financiële sector enigszins.”
Geert, directeur van Beleggingsadviesbureau Beursgenoten, lacht om het kruislings toeval: “Ik heb in het verleden juist het geld beheerd van mensen, wat jij als bewindvoerder nu doet. Al was het doel van mijn cliënten natuurlijk heel anders, namelijk het genereren van rendement.” In 2006 stapte Geert over van vermogensbeheer naar -advies: “Ik wijs mensen op kansen en gevaren op financieel gebied, daarin sta ik ze bij met raad en daad.”

Geert Schaaij

Een schande voor de maatschappij
“Hoe kijk jij naar welvaart?”, wil Yvonne tussen de happen brood en slokken jus door weten. “Dat je niet hoeft na te denken hoe je aan brood, boter en melk komt. En dat je je geen zorgen hoeft te maken hoe de gasrekening moet worden betaald”, antwoordt Geert. Yvonne kijkt om zich heen: “En het pand waar we nu in zitten?” Dat is een overtreffende trap, vindt de financieel ondernemer: “Dit is voor mij rijkdom.”
Die rijkdom brengt met zich mee dat de ondernemer flink wat belasting moet betalen: “En dat vind ik niet meer dan redelijk: wanneer je in een land leeft en je geniet van wat dat land jou biedt, dan moet je daar ook jouw bijdrage aan leveren. Zolang het maar niet verkwanseld wordt.” Daar zet hij nog wel eens zijn vraagtekens bij, bijvoorbeeld waar het gaat om de vergoedingen die mensen tegenwoordig krijgen voor medische en tandartszorg: “Bij de mensen die het minder goed hebben, zie je de gebitten steeds slechter worden. Voorheen werden gebitten nog mooi gesaneerd maar nu zijn er steeds vaker mensen die dat niet meer kunnen betalen of niet meer vergoed krijgen. Die lopen dan met een half gevuld gebit. Dat is echt een schande voor de maatschappij.”

“Je wilt op zo’n moment alles wat je bezit wel inleveren voor het leven van je zoon. Dat is het mooie van het leven, het loutert je als mens.”

De loutering van het leven
De handel zat er al vroeg in bij de jonge Geert: “Dat begon klein, met het kopen en verkopen van konijntjes en kippen. Toen ik ouder werd neigde ik steeds meer naar de financiële wereld. Een oom handelde in aandelen en dat trok me enorm. Zodra ik wat geld had, ging ik kijken hoe dat werkte. Uiteindelijk heb ik daar mijn eigen weg in gevonden. Mijn studie maar vooral de ervaringen van toen, daar put ik nog steeds uit.”
“Jouw welvaart is toegenomen in de loop der jaren, maar is jouw welzijn daarmee ook verbeterd?”, is Yvonne benieuwd. Wanneer haar tafelgenoot daarbij zijn werk aanhaalt, dringt ze aan: “Maar in je privé?”
“Zakelijk en privé lopen bij mij in elkaar over”, zegt Geert stellig. Hij vertelt over het huis dat hij heeft in Spanje. “Het feit dat je daar een huis kunt kopen, geeft je dat een gevoel van welzijn?”, probeert Yvonne. “Jazeker!”, bevestigt de zakenman vol enthousiasme. Maar hij maakt daarbij wel direct een belangrijke kanttekening: “Je kunt nog zoveel bezittingen hebben, je levensgeluk hangt daar absoluut niet vanaf. Eén van mijn kinderen kreeg een aantal jaren geleden een ernstig auto-ongeluk. Dan zit ik net als iedere andere vader in het ziekenhuis te bidden en te wachten op de uitslag. Je wilt op zo’n moment alles wat je bezit wel inleveren voor het leven van je zoon. Dat is het mooie van het leven, het loutert je als mens.”

Yvonne Koster

Gezang 219
Met minder zouden Geert en zijn vrouw ook best toekunnen: “Gisteren zeiden we nog tegen elkaar: ‘in een hutje op de hei zouden we ook gelukkig zijn’. Niet dat ik dit wil missen hoor!”, gebaart hij om zich heen. Belangrijk is de inzet die je toont voor wat je hebt, hoeveel of hoe weinig dat ook maar is. “Gezang 219 heb ik daarom vroeger nooit willen meezingen. ‘Goed en bloed hebben wij slechts te leen’, dat vond ik zo’n onzin. Gezang 219…”, herhaalt hij nog een keer extra hardop. Van huis uit is Geert gereformeerd opgevoed: “Dan wordt het er wel ingehamerd dat je als mens nietig bent. En dat is natuurlijk ook zo. Kijk maar naar dat ongeluk van mijn zoon.” Yvonne moet het tóch even vragen: “Is het goed gekomen met hem?”. Een opgeluchte vader knikt: “Gelukkig wel. Dat soort momenten draag je wel je hele leven bij je. Daardoor weet je maar eens te meer dat het zó afgelopen kan zijn. Elke dag is een geschenk. Dat is ook de reden waarom ik zo makkelijk leef en vrijmoedig ben: geniet van het leven.”

Proberen & mogen mislukken
Yvonne haalt een voorbeeld aan uit haar dagelijkse werk: “Bij de mensen die ik onder bewind heb, zie ik soms schrijnende situaties. Weinig bezittingen, kleine kinderen, vaak zelf ook opgegroeid in een minder welvarende situatie. Om je daaraan te ontworstelen, om het anders te doen dan je ouders, dan moet je wel heel sterk zijn. Vind jij dat iedereen dezelfde kansen krijgt?”
Geert schudt zijn hoofd: “Nee, sommige mensen krijgen amper kansen. Dan is het extra belangrijk dat je de juiste mensen in je omgeving hebt die een voorbeeld voor jou zijn, dan kun je veel beter kiezen welke kant jij zelf op wilt.” Zelf heeft hij het leven ook niet op een presenteerblaadje gekregen: “Toen ik 14 jaar was ging ik van school af en op mijn 21e zat ik werkeloos thuis met twee kleine kinderen. Je moet kansen dúrven grijpen, dat stukje doorzettingsvermogen in jezelf, dáár moet je naar op zoek. Wanneer je jezelf kansloos acht dan blijf je dat ook. Durf te leven, je mag mislukken. Ze kunnen op mijn grafsteen zetten: ‘hij is mislukt’ maar ze kunnen er nooit op zetten ‘hij heeft het niet geprobeerd’.”

“Ze kunnen op mijn grafsteen zetten ‘hij is mislukt’ maar nooit ‘hij heeft het niet geprobeerd’.”

Een teken dat er iets is
Wanneer het gesprek komt op dat wat onbetaalbaar is, gaat het al snel over de natuur: “Afgelopen week heb ik onze geit naar de bok gebracht. Dat is een jaarlijks uitje, mijn buurman gaat bijvoorbeeld altijd mee. Dat vind ik prachtig, wanneer er straks in mei allemaal jonge geitjes worden geboren. Die te zien huppelen in de wei, dat maakt mij gelukkig. Dan is het écht voorjaar.”
Maar er is nog iets onbetaalbaar, daarvoor haalt Geert een verhaal uit de bijbel aan: “Koning Salomo had veel goede dingen gedaan en mocht God om een talent vragen. Daarop zei Salomo: ‘geef mij wijsheid’. Nou, dát is onbetaalbaar. Dat was een slimme keus, want als je wijsheid hebt, heb je inzicht en als je inzicht hebt dan kun je ook goed zaken doen. Wijsheid is met geld niet te koop, daar kun je eigenlijk alleen maar om bidden.”
“Ben je nog steeds gelovig”, wil Yvonne weten. “Ja”, zegt haar tafelgenoot. “Ik ga op zondag niet meer naar de kerk, maar ik leef wel vanuit het geloof. Omdat wij als mens nietig zijn, zo zie ik dat echt. Ik kan ontroerd raken van liederen of verhalen uit de Bijbel. Als iets er niet is, zou het mij ook niet kunnen ontroeren. Dat is voor mij een teken dat er iets is.”
Ze zijn beide even stil. Dankbaar voor wat ze hebben en voor het gesprek, nemen ze afscheid. Verder met de dag, die na deze lunch nog een beetje waardevoller is geworden.

Lees ook deze lunchverslagen