Budgetbeheer

Heb je het gevoel dat je de grip of het overzicht over de financiën verliest? Budgetbeheer kan jou hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wat is budgetbeheer?

Budgetbeheer, de naam zegt het al: iemand gaat jouw budget (mede) beheren, op basis van jouw wensen en behoeften. Dat kan zijn omdat het je zelf niet goed lukt om je financiën te regelen of omdat je ‘er totaal niets mee hebt’. Dat snappen we, want financiën, regelingen en wat daar allemaal bij komt kijken kunnen soms erg ingewikkeld zijn.

Wanneer jij je bij Kompas Zuidlaren aanmeldt voor budgetbeheer, zal de budgetconsulent vragen stellen als: wat wil je aan mij uit handen geven, wat wil je zelf blijven doen, waar heb je ondersteuning en advies bij nodig? Want: budgetbeheer gebeurt altijd op vrijwillige basis en jij houdt zelf de regie.

De budgetconsulent kan er – afhankelijk van de afspraken die jullie onderling maken – bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw vaste lasten worden doorbetaald, dat de belastingaangifte wordt gedaan en dat jij elke maand de beschikking hebt over een vast bedrag om uit te geven. Hij of zij heeft altijd als doel om jouw financiële zorgen te verminderen en ervoor te zorgen dat jij weer verder kunt.

“Ik neem de verantwoordelijkheden niet over maar geef even dat steuntje in de rug.”

Budgetbeheerder Kompas Zuidlaren

Budgetbeheer: zo werkt het

Bij de start van jouw budgetbeheer, stellen jij en jouw persoonlijke budgetconsulent een budgetplan op. Daarin worden jouw huidige inkomsten en uitgaven goed in beeld gebracht. Ook de doelen die je hebt en de samenwerkingsafspraken die jullie maken, worden in dit plan opgenomen.

Wat de budgetbeheerder precies van jou overneemt, is afhankelijk van het pakket dat je kiest. Kies je voor het basispakket, dan spreken jullie af welk bedrag er maandelijks wordt gereserveerd voor vaste lasten, onvoorziene uitgaven en het bedrag dat jij ontvangt om in je levensonderhoud te voorzien.
Kies je voor het totaalpakket, dan helpt de budgetconsulent je bijvoorbeeld ook met belastingzaken en het aanvragen van sociale regelingen.

Budgetbeheer zo werkt het

Basispakket Budgetbeheer

 • Openen van een beheerrekening
 • Opmaken van een budgetplan
 • Ontvangen van de maandelijkse inkomsten
 • Doorbetalen van alle vaste lasten
 • Maandelijks reserveren voor onvoorziene uitgaven
 • Doorboeken van het overeengekomen maandbedrag vanuit de beheerrekening naar de rekening van de cliënt

Totaalpakket Budgetbeheer

 • Basispakket, plus onderstaande
 • Verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting
 • Verzoek indienen tot kwijtschelding gemeentelijke belastingen
 • Waterschapsbelasting indienen
 • Sociale regelingen aanvragen bij de gemeente
 • Mogelijke andere / extra toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst
 • Wijzigingen m.b.t. de belasting doorgeven aan de Belastingdienst

“Ik maakte een potje van mijn financiën. Dat wist ik ergens ook wel. Maar nu loopt het gesmeerd, ik ben inmiddels tevreden met mijn situatie.”

Cliënt Kompas Zuidlaren

Wat kost budgetbeheer?

Aan budgetbeheer zijn kosten verbonden, die zijn voor eigen rekening. Maar: de budgetconsulent zet zich ervoor in dat deze kosten passen in het totale financiële plaatje, in jouw gezonde financiële huishouding. Je vindt hieronder een overzicht van de kosten. Wij leveren altijd maatwerk af, dus indien wij minder werkzaamheden hoeven te doen dan kunnen wij ook een lager tarief op maat aanbieden.

Professionele bewindvoering voor 1 persoon Maandelijks tarief Jaarlijks tarief Eenmalig
Standaard* € 125,54 € 1.506,45 -
Met problematische schulden € 162,44 € 1.949,31 -
Aanvangswerkzaamheden - - € 709,06
Professionele bewindvoering voor 2-persoons huishouden Maandelijks tarief Jaarlijks tarief Eenmalig
Standaard* € 150,54 € 1.806,53 -
Standaard + problematische schulden € 172,73 € 2.072,73 -
Problematische schulden + problematische schulden € 194,81 € 2.337,72 -
Aanvangswerkzaamheden - - € 850,63
*Let op: Er zijn veel situaties waarin de kosten kunnen afwijken van de standaard. Kijk in ons tarievenbestand om alle tarieven in verschillende situaties te bekijken.

“Het geld dat ik betaal voor mijn budgetbeheer, verdienen zij eigenlijk weer voor mij terug. Ja, het kan voor mij zeker uit.”

Cliënt Kompas Zuidlaren

Wat zijn de voordelen van vrijwillig budgetbeheer?

Vraag je je af of vrijwillig budgetbeheer iets voor jou kan zijn? Dit kan het je opleveren:

 • overzicht van alle inkomsten en uitgaven;
 • persoonlijke financiële begeleiding op basis van een persoonlijk budgetplan;
 • de zekerheid dat jouw vaste lasten en rekeningen worden betaald;
 • hulp en advies bij belastingen, toeslagen en gemeentelijke heffingen;
 • schulden verminderen en spaargeld opbouwen;
 • niet meer wakker liggen vanwege geldzorgen.

Maar: soms kun je ook al geholpen zijn op andere manieren. Bij Kompas Zuidlaren hebben we meerdere diensten (link naar onderaan de pagina) om je financiën weer goed op de rails te krijgen.

Budgetbeheer voor werknemers

Ben je ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan merk je misschien dat er werknemers zijn die in de financiële problemen zitten. Dat heeft doorgaans een grote impact: iemand kan mentale en fysieke klachten krijgen, wat ook merkbaar is op de werkvloer.

Maar voor jou als werkgever is er in veel gevallen een oplossing. De budgetbeheerders van Kompas Zuidlaren ondersteunen individuele werknemers in het helder krijgen en zoveel mogelijk oplossen van hun geldproblemen. Dat vergroot – zo zien wij – hun welzijn en verlaagt de zorgen en het verzuim.

Budgetbeheer voor werknemers

“En dan sturen ze me een verjaardagskaart, zo leuk!”

Cliënt Kompas Zuidlaren

Het budget beheren doen wij samen met jou

Wanneer je het beheer over je budget (deels) uit handen geeft, kan dat enerzijds prettig zijn: je krijgt meer rust en overzicht op financieel gebied. Maar anderzijds is het ook een hele stap: je geeft daarmee aan dat het je zelf even niet lukt. Terwijl het – zo vinden wij – juist krachtig is om die hulp te vragen.

Om na deze stap de juiste samenwerking te creëren doen wij alles op een gelijkwaardige manier. Daarmee willen wij zeggen dat iedereen zichzelf moet zijn, welkom is en wij laten jou volledig in je waarde ongeacht de situatie. Hoe het contact verloopt met jouw budgetbeheerder is afhankelijk van de door jou gestelde doelen en de hoeveelheid ondersteuning die nodig is.

Om ervoor te zorgen dat onze samenwerking een succes wordt vragen wij aan jou om een actieve houding aan te namen. Dat wil zeggen: afspraken na komen en actief aan de doelen werken.

Contact over budgetbeheer aanvragen: Dit kan per mail of wij komen graag een kop koffie drinken

Mogelijk wil je budgetbeheer aanvragen omdat dit jou weer goed op weg kan helpen. Of er is iemand in jouw omgeving die hierbij gebaat zou zijn. Bel ons dan (050 409 91 90) of mail (info@kompaszuidlaren.nl), dan bespreken we de situatie. Telefonisch of aan tafel met een kop koffie.

 

“Hier ben je geen nummer maar een mens.”

Cliënt Kompas Zuidlaren

Budgetbeheer of een ander alternatief?

Een budgetcoach

Budgetbeheer kan een oplossing bieden voor jouw financiële zaken. Het kan echter ook zijn, dat budgetcoaching beter past bij jouw situatie. Het belangrijkste verschil met budgetbeheer is dat je bij budgetcoaching zelf je financiën uitvoert en een coach je daarbij helpt.

Alleen een budgetoverzicht

Wil je alleen overzicht over en structuur in je inkomsten en uitgaven? Dan is het budgetoverzicht een nog laagdrempeliger mogelijkheid. In dit bestand voer je al je inkomsten en uitgaven in, wat soms al voldoende kan zijn om financiële helderheid te creëren.

Bewindvoering

De rechter kan besluiten dat bewindvoering noodzakelijk is. In veel situaties is de bewindvoerder een familielid of naaste. Indien dat niet kan of wenselijk is, kan Kompas Zuidlaren die taak op zich nemen. We maken graag kennis en kijken hoe we je kunnen helpen.

PGB beheer

Ook voor het PGB beheren kunnen wij jou ondersteunen. Dit goed beheren zonder dat je daarover stress ervaart kan lastig zijn. Drink eens een kopje koffie met ons om te kijken of wij jou van de stress af kunnen helpen.

Mentorschap

Naast financiële hulpverlening kan soms ook, juiste persoonlijke ondersteuning hetgeen zijn waar jij of iemand in je omgeving behoefte aan heeft. Daarom biedt Kompas nu ook mentorschap aan. Deze ervaren mentoren ondersteunen jou bij het maken van lastigere keuzes.

Volmacht

Het kan voorkomen dat het voor jou prettiger voelt of noodzakelijk is dat de belangrijke zaken in jouw leven door een vertrouwenspersoon worden opgepakt. Kompas Zuidlaren kan middels een volmacht jou daarbij ondersteunen.

Levenstestament

Het kan voorkomen dat op een bepaald moment in jouw leven jij niet alles zelf meer goed kan regelen. Door middel van een levenstestament kan je Kompas Zuidlaren machtigen om belangrijke levensbeslissingen te maken op het moment dat dat zelf niet meer lukt.

Curatele

Wanneer de rechter bepaalt dat het niet meer toegestaan is om zelf de persoonlijke en financiële zaken te regelen dan is curatele noodzakelijk. Kompas Zuidlaren kan dan voor jou als curator optreden en jouw zaken zo goed mogelijk regelen.