Bewindvoering aanvragen

Als je moeite hebt met het beheren van je financiën, kan bewindvoering een oplossing zijn. Wij geven graag advies en helpen je bij het aanvragen van bewindvoering. 

Wij begeleiden het proces voor jou, van een vrijblijvend intakegesprek en aanvraag bij de rechtbank totdat onze bewindvoerder het overneemt. Lees hieronder meer over wanneer onderbewindstelling waardevol of nodig is en hoe het proces van aanvragen en starten van bewindvoering bij ons in zijn werk gaat.

Intake voor de bewindvoering aanvraag

Bij Kompas Zuidlaren begint het bewindvoering aanvragen met een intakegesprek. Dit is van belang omdat het overdragen van je financiën aan iemand anders een kwestie van vertrouwen en samenwerken is. Daarom vinden wij het belangrijk om te zorgen dat het goed voelt voordat we verder gaan.

Tijdens het eerste gesprek zal een van onze intake consulenten met jou kennismaken. Tijdens dit eerste gesprek nemen wij de reden voor het aanvragen van bewindvoering door. Daarbij kijken we naar de huidige situatie en stellen we doelen voor in de (nabije) toekomst.

De aanvraag voor een bewindvoerder zullen jullie samen voorbereiden. Zo weten we zeker dat we een goede aanvraag neerleggen bij de rechter. Tijdens de voorbereiding stellen we vragen, zoals: wat zijn onze doelen, wat doet de bewindvoerder en welke taken blijf je zelf uitvoeren?

Indien de rechter akkoord gaat met de bewind aanvraag, dan krijg je een bewindvoerder bij ons toegewezen.

Contact

Direct contact met ons opnemen? Vul het formulier in en we bellen of mailen je zo snel mogelijk!

Bewindvoering aanvragen bij Kompas Zuidlaren

Wij vinden het belangrijk dat bewindvoering aanvragen voor jou geen stress oplevert en dat het eenvoudig en snel verloopt. Daarom delen wij de aanvraag op in 2 eenvoudige stappen:

 1. Aanvraag van bewindvoering bij Kompas Zuidlaren. Deze aanvraag kan ook worden ingediend door begeleiders of naasten. Je kunt je aanvraag indienen door ons contactformulier in te vullen, klik daarvoor hier.
 2. Het intakegesprek, dit kan digitaal op bij degene die onder bewind gesteld wordt thuis. Uiteraard kan hierbij een begeleider of naaste aanwezig zijn.

Na het intakegesprek en de aanvraag bekijken wij of je in aanmerking komt voor bewindvoering. Hierbij letten we onder andere op je motivatie, inkomen en of we het budget op korte termijn kunnen kloppend krijgen. Binnen enkele dagen laten we je weten of je in aanmerking komt.

Vervolgens gaan we informatie verzamelen, zoals financiële overzichten en medische verklaringen. We stellen een verzoekschrift op en maken een plan van aanpak waarin we beschrijven hoe jij de bewindvoering over 3 tot 5 jaar ziet en wat je doelen zijn.

De aanvraag bij de rechtbank

Het zogeheten verzoekschrift en het plan van aanpak die we samen hebben opgesteld, sturen we naar de rechtbank. Hierna dienen we te wachten op de uitspraak van de rechter. Dit duurt over het algemeen ongeveer 4 tot 6 maanden. Zowel de cliënt als de beoogd bewindvoerder zullen hier normaal gesproken bij aanwezig zijn.

Is er sprake van een dringende situaties? Dan kan er eventueel een volmacht worden ingesteld, mits het budget dit ook toelaat. In het geval van een volmacht hoeft de bewindvoerder de aanvraag niet af te wachten en kan direct een start gemaakt worden met de werkzaamheden.

Wanneer de rechter akkoord gaat met de bewindvoering aanvraag dan wordt een bewindvoerder van Kompas Zuidlaren toegewezen., Wij staan we altijd voor je klaar om je te ondersteunen bij het beheren van jouw financiën. We werken op een persoonlijke maar doortastende manier en streven er naar om samen te werken aan financiële stabiliteit en zelfredzaamheid waar wenselijk.

Joël Vos

“De eerstkomende tijd laat ik het Kompas nog doen maar in mijn achterhoofd weet ik: ooit zal ik het zelf oppakken. Daar wil ik naartoe werken. Maar eerst nog even zo, nu heb ik geen zorgen.”

Cliënt Kompas Zuidlaren

Wil je iemand aandragen voor bewind?

Bewindvoering aanvragen wordt vaak gedaan door mensen uit de naaste omgeving. Begeleiders of naasten ondersteunen veelal al bij de begeleiding rondom schulden en de financiële huishouding.

Wellicht ben jij zo iemand, als hulpverlener, werkgever of naaste. Of mogelijk ken je iemand in jouw nabije omgeving die geen bewindvoering heeft maar die wel in de knoop zit met zijn of haar financiën.

Voor ons is het van groot belang dat juist de samenwerking met jou goed verloopt. Wat wij niet altijd kunnen zien, zie jij namelijk wel. Omdat je zo direct en nauw betrokken bent zie jij hoe het écht gaat met onze cliënt en jij kent hem of haar beter dan wij. Het is voor ons dan ook enorm waardevol dat je erbij bent wanneer wij doelen stellen en afspraken maken.

Wil je bewind aanvragen voor een familielid? Dit kun je aanvragen voor je:

 • Partner of echtgenoot
 • Vader of moeder
 • Kind of kleinkind
 • Broer of zus
 • Oom of tante
 • Neef of nicht
Wil je iemand aandragen voor bewind?

Beschermingsbewind aanvragen: Wanneer is dit waardevol of nodig?

Of beschermingsbewind noodzakelijk is, wordt bepaald door de kantonrechter op basis van een aanvraag. Er zijn verschillende situaties waarin bewindvoering kan worden aangevraagd, zoals:

 • Bij een geestelijke beperking, bijvoorbeeld als gevolg van dementie;
 • Bij een fysieke beperking waardoor het beheren van de eigen financiën niet goed meer lukt;
 • Wanneer er problematische schulden zijn en het beheer van de eigen financiële huishouding niet goed gaat.

Wat er ook speelt onze bewindvoerders zullen het beheer van de financiën doortastend aanpakken. Uiteraard behandelen wij iedere situatie persoonlijk en houden wij rekening met alle unieke situaties.

Beschermingsbewind aanvragen