Bewindvoering aanvragen

Als je moeite hebt met het beheren van je financiën, kan bewindvoering een oplossing zijn. Wij geven graag advies en helpen je bij het aanvragen van bewindvoering. 

Bewindvoering aanvragen: het proces

Tijdens de aanvraag voor bewindvoering begeleiden wij het proces voor jou. Vanaf een vrijblijvend intakegesprek en aanvraag bij de rechtbank totdat onze bewindvoerder het overneemt. Lees hieronder meer over wanneer onderbewindstelling waardevol of nodig is en hoe het proces van aanvragen en starten van bewindvoering bij ons in zijn werk gaat.

Intake voor de bewindvoering aanvraag

Het bewindvoering aanvragen begint bij Kompas Zuidlaren met een intakegesprek. Dit is van belang omdat het overdragen van je financiën aan iemand anders een kwestie van vertrouwen en samenwerken is. Daarom vinden wij het belangrijk om te zorgen dat het goed voelt voordat we verder gaan.

Tijdens het eerste gesprek zal een van onze intake consulenten met jou kennismaken. Tijdens dit eerste gesprek nemen wij de reden voor het aanvragen van bewindvoering door. Daarbij kijken we naar de huidige situatie en stellen we doelen voor in de (nabije) toekomst.

De aanvraag voor een bewindvoerder zullen jullie samen voorbereiden. Zo weten we zeker dat we een goede aanvraag neerleggen bij de rechter. Tijdens de voorbereiding stellen we vragen, zoals: wat zijn onze doelen, wat doet de bewindvoerder en welke taken blijf je zelf uitvoeren?

Indien de rechter akkoord gaat met de aanvraag voor bewindvoering, dan krijg je een bewindvoerder bij ons toegewezen.

Contact

Direct contact met ons opnemen? Vul het formulier in en we bellen of mailen je zo snel mogelijk!

Bewindvoering aanvragen bij Kompas Zuidlaren

Wij vinden het belangrijk dat bewindvoering aanvragen voor jou geen stress oplevert en dat het eenvoudig en snel verloopt. Daarom delen wij de aanvraag op in 2 eenvoudige stappen:

 1. Bewind aanvragen bij Kompas Zuidlaren. Deze aanvraag kan ook worden ingediend door begeleiders of naasten. Je kunt je aanvraag indienen door ons contactformulier in te vullen, klik daarvoor hier.
 2. Het intakegesprek, dit kan digitaal op bij degene die onder bewind gesteld wordt thuis. Uiteraard kan hierbij een begeleider of naaste aanwezig zijn.

Na het intakegesprek en de aanvraag bekijken wij of je in aanmerking komt voor bewindvoering. Hierbij letten we onder andere op je motivatie, inkomen en of we het budget op korte termijn kloppend kunnen krijgen. Binnen enkele dagen laten we je weten of je in aanmerking komt.

Vervolgens gaan we informatie verzamelen, zoals financiële overzichten en medische verklaringen. We stellen een verzoekschrift op en maken een plan van aanpak waarin we beschrijven hoe jij de bewindvoering over 3 tot 5 jaar ziet en wat je doelen zijn.

Bewindvoering aanvragen bij de rechtbank

Bewindvoering aanvragen bij de rechtbank doen we met het zogeheten verzoekschrift en het plan van aanpak dat we samen hebben opgesteld. Dit sturen we naar de rechtbank. Hierna moeten we wachten op de uitspraak van de rechter. Dit duurt over het algemeen ongeveer 4 tot 6 maanden. Zowel de cliënt als de beoogd bewindvoerder zullen hier normaal gesproken bij aanwezig zijn.

Is er sprake van een dringende situatie? Dan kan er eventueel een volmacht worden ingesteld, mits het budget dit ook toelaat. In het geval van een volmacht hoeft de bewindvoerder de aanvraag niet af te wachten en kan direct een start gemaakt worden met de werkzaamheden.

Wanneer de rechter akkoord gaat met de aanvraag voor bewindvoering dan wordt een bewindvoerder van Kompas Zuidlaren toegewezen. Wij staan altijd voor je klaar om je te ondersteunen bij het beheren van jouw financiën. We werken op een persoonlijke maar doortastende manier en streven ernaar om samen te werken aan financiële stabiliteit en zelfredzaamheid indien wenselijk.

Joël Vos

“De eerstkomende tijd laat ik het Kompas nog doen maar in mijn achterhoofd weet ik: ooit zal ik het zelf oppakken. Daar wil ik naartoe werken. Maar eerst nog even zo, nu heb ik geen zorgen.”

Cliënt Kompas Zuidlaren

Wil je iemand aandragen voor bewind?

Bewindvoering aanvragen wordt vaak gedaan door mensen uit de naaste omgeving. Begeleiders of naasten ondersteunen veelal al bij de begeleiding rondom schulden en de financiële huishouding.

Wellicht ben jij zo iemand, als hulpverlener, werkgever of naaste. Of mogelijk ken je iemand in jouw nabije omgeving die geen bewindvoering heeft maar die wel in de knoop zit met zijn of haar financiën.

Voor ons is het van groot belang dat juist de samenwerking met jou goed verloopt. Wat wij niet altijd kunnen zien, zie jij namelijk wel. Omdat je zo direct en nauw betrokken bent zie jij hoe het écht gaat met onze cliënt en jij kent hem of haar beter dan wij. Het is voor ons dan ook enorm waardevol dat je erbij bent wanneer wij doelen stellen en afspraken maken.

Wil je bewind aanvragen voor een familielid? Dit kun je aanvragen voor je:

 • Partner of echtgenoot
 • Vader of moeder
 • Kind of kleinkind
 • Broer of zus
 • Oom of tante
 • Neef of nicht
Iemand aandragen voor bewind

Beschermingsbewind aanvragen: Wanneer is dit waardevol of nodig?

Of beschermingsbewind aanvragen noodzakelijk is, wordt bepaald door de kantonrechter. Er zijn verschillende situaties waarin bewindvoering kan worden aangevraagd, zoals:

 • Bij een geestelijke beperking, bijvoorbeeld als gevolg van dementie;
 • Bij een fysieke beperking waardoor het beheren van de eigen financiën niet goed meer lukt;
 • Wanneer er problematische schulden zijn en het beheer van de eigen financiële huishouding niet goed gaat.

Wat er ook speelt, onze bewindvoerders zullen het beheer van de financiën doortastend aanpakken. Uiteraard behandelen wij iedere situatie persoonlijk en houden wij rekening met alle unieke situaties.

Beschermingsbewind aanvragen: wanneer is dit waardevol?

Neem contact op met Kompas Zuidlaren voor bewindvoering aanvragen

Wil jij bewindvoering aanvragen voor jezelf of voor iemand uit jouw omgeving? Wij kunnen je hierbij ondersteunen. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 050 409 91 90.

Bij Kompas Zuidlaren kies je voor een persoonlijke samenwerking. Wij kijken naar je motivatie en stellen een plan op. Zo heb jij binnenkort geen zorgen of vragen meer over je financiën door de aanvraag voor bewindvoering.

Contact

Direct contact met ons opnemen? Vul het formulier in en we bellen of mailen je zo snel mogelijk!