Het leven zit vol verrassingen, dat weten we allemaal. Soms zijn het figuurlijke cadeautjes om uit te pakken, zoals mooie ervaringen, kansen of dierbare herinneringen. Deze onvoorspelbaarheid kan alleen ook een tegenvaller voor je in petto hebben. Daar waar je het misschien niet verwacht. Dit verhaal van Noëlla laat ons zien hoe je soms ineens moet dealen met tegenslag, maar het toont ons ook haar kracht.

Noëlla was relatief jong toen ze op zichzelf ging wonen. Ze leerde voor zichzelf te zorgen en ze vond haar plek in de maatschappij. Ze had een fijne woning en een vaste baan. Ze startte zelfs haar eigen bedrijf. Het ging goed met haar, ook financieel. Na verloop van tijd ontmoette ze haar partner. Samen bouwden ze verder aan hun gezamenlijke toekomst. Een stabiele basis voor altijd, dat is wat ze hoopte.

Helaas bleek dat niet het geval. De relatie hield geen stand. Dat is op zichzelf al vervelend genoeg, maar dit bleek niet de enige tegenslag. Eenmaal uit elkaar bleek haar ex-partner zijn zaken anders te hebben geregeld dan Noëlla wist. Er was sprake geweest van oplichting en er waren zonder haar medeweten auto’s en abonnementen op haar naam gezet. De vaste lasten werden echter nooit betaald. Het gevolg? Hoge schulden op háár naam. Daar sta je dan, als alleenstaande moeder met hoge schulden. Altijd goed voor jezelf gezorgd, maar deze verrassing zorgt ervoor dat je het overzicht kwijt raakt met alle gevolgen van dien.

Noëlla besloot een verzoek tot onderbewindstelling in te dienen bij de kantonrechter. Samen met de bewindvoerder zou ze orde op zaken stellen, zodat ze verder zou kunnen bouwen aan haar toekomst zonder financiële zorgen. Alleen op de dag dat het bewind werd uitgesproken, kreeg Noëlla een ernstig ongeluk. En weer werd ze genoodzaakt te dealen met een onverwachte wending.

Als gevolg van het ongeluk viel haar salaris weg. Gelukkig was er een goede verzekering die in haar inkomen voorzag. Maar hoe is het om ineens onder bewind te staan, terwijl je altijd voor jezelf hebt gezorgd? Kun je een hulpverlenende instantie zomaar vertrouwen? Wat doet dat met je? Wat betekent dat voor je gevoel van eigenwaarde?

Haar eerste ervaringen met bewind waren niet positief. De benoemde bewindvoerder communiceerde in haar beleving te veel op de persoon, als een soort moeder die haar kind bestraffend toespreekt. Voor Noëlla voelde dat respectloos en het leidde tot een verstoorde samenwerking. Ze besloot een wijzigingsverzoek in te dienen bij de rechtbank. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zo kwam ze bij ons terecht.

“Weet je, je geeft van het een op het andere moment je geld uit handen. Ineens ben je afhankelijk van een instantie die zegt jou te willen helpen, maar je kent de mensen achter die instantie niet.”

“De overstap verliep goed. Bij Kompas voelde het zakelijker en professioneler, maar wel met een warm contact. Het feit dat mijn contactpersoon bij mij op huisbezoek kwam om persoonlijk kennis te maken, heeft erg bijgedragen aan het vertrouwen. Ik heb nooit het gevoel gekregen dat ik werd gezien als nummer in plaats van als mens. Toen ik een nieuwe contactpersoon zou krijgen, is mij dat persoonlijk verteld. Ook dat droeg bij aan mijn gevoel dat ik gezien en gehoord werd. Ook mijn nieuwe budgetconsulent is persoonlijk komen kennis maken. Zo waardevol.”

Langzamerhand werd haar financiële situatie gestabiliseerd. Ze kreeg de kans om haar schulden af te betalen. Met haar ervaringen laat Noëlla ons kritisch kijken naar ons eigen werk. Ieder mens is uniek en iedere financiële situatie is uniek. Dus iedereen verdient financiële zorgverlening op basis van maatwerk. Het illustreert ook hoe belangrijk het is dat alle (hulpverlenende) instanties integraal en daadkrachtig samenwerken. Je kunt de kracht vinden om je leven anders in te richten, maar als daarbij de financiën niet meegenomen worden zal dat je herstel in de weg staan.

Inmiddels staat Noëlla niet meer onder bewind. Ze is volledig zelfredzaam geworden. Iets waar wij samen enorm trots op zijn!

“Het gaat goed me. Ik heb een nieuwe partner gevonden en financieel is de situatie goed op orde. Inmiddels heb ik een secretarieel administratieve opleiding afgerond. Misschien was het niet mijn droom, maar door het ongeluk kan ik mijn oude werk niet meer doen. Dan ga je kijken wat er nog wél kan.”

In het gesprek dat we onlangs samen hadden, heeft Noëlla ons goede tips gegeven om onze zorgverlening nog beter te maken. Zij kon bijvoorbeeld onder woorden brengen wat het met je doet wanneer het bewind wordt beëindigd.

“Er kan sprake zijn van angst, een gevoel er weer alleen voor te staan. Hoe moet het nu verder? Je bent toch een aantal jaar afhankelijk geweest van een instantie. En dan mag je het na jaren weer zelf gaan doen. Ik kan heel goed begrijpen dat daar veel onzekerheden bij komen. Het is lastig om de keus te maken dat je hulp kan/moet inschakelen, maar het is minstens zo lastig om alles weer zelf te moeten doen. Op het moment dat het bewind wordt uitgesproken, gebeurt er veel met je als mens. Ik voelde een enorme schaamte. Wat moeten mensen wel niet van mij denken? Een gedachte die ik vaak heb gehad is: zie je wel, ik kan het niet alleen. Ik heb gefaald als moeder en als vrouw. Maar na een tijdje was ik heel dankbaar. Door hulp in te schakelen, kreeg ik juist veel meer rust in mijn hoofd. Er kwam geen post meer. Tot dan toe voelde ik elke dag enorme spanning als de deurbel ging. Er zou toch niet weer een deurwaarder aanbellen? Die spanning nam af. Ook de stress over hoe ik de komende maand weer zou moeten rondkomen, was er niet meer.  Eindelijk kreeg ik weer wat lucht en ik voelde mij langzamerhand steeds sterker worden. Ik kon mijn kinderen weer de aandacht geven die ze zo hard nodig hadden! Door de rust die Kompas mij gaf, kon ik beginnen aan het verwerken van een nare periode in mijn leven. Het idee dat ik weekgeld had, vond ik lastig. Ik weet nog goed dat ik dacht: hier kan ik mij echt niet mee redden. Maar door creatief te zijn en bewust om te gaan met mijn geld lukte het echt wel. Ik heb mijzelf altijd voor ogen gehouden dat er wel weer betere tijden zouden komen. Bekijk het van de positieve kant… hulp vragen voor je financiën is geen schande, maar een nieuw begin.”

Haar wens voor de toekomst? “Mijn nieuwe begin is begonnen. Ik heb twee geweldige dochters en een super lieve man die mij enorm respecteert. Ik ben financieel niet meer afhankelijk en ik heb mijn diploma gehaald. Het enige wat ik mijzelf nog zou toewensen, is een leuke baan waarin ik mensen kan helpen die het even niet meer zien zitten en niet weten welke wegen ze zouden kunnen bewandelen om weer lichtpuntjes te zien stralen. Maar ook hierin heb ik alle vertrouwen dat dit op mijn pad gaat komen.”

“Met mijn verhaal wil ik laten zien dat je het niet alleen hoeft doen. Financiële problemen kunnen iedereen overeenkomen. Het zegt niets over jou als mens. Door op tijd hulp te zoeken, hoeven je vragen niet te escaleren in problemen. Een beetje hulp op financieel vlak, geeft jou de ruimte om de rest aan te pakken!”

Binnen onze organisatie zijn wij met een projectgroep continue bezig om onze zorgverlening te verbeteren. De tips van Noëlla worden 1 op 1 meegenomen, zodat we hier concrete werkafspraken over kunnen maken. Ook deelt zij als ervaringsdeskundige haar verhaal in onder andere deze projectgroep. Hoe mooi is het dat zij ons nu in de spiegel kan laten kijken?

Bedankt Noëlla, we wensen jou en jouw gezin alle goeds!