Bewindvoering in Groningen

Heb je bewindvoering in Groningen nodig? Laat dan je gegevens achter. Wij nemen binnen enkele dagen contact met jou op voor een kennismaking bij ons op kantoor of bij jou thuis in Groningen.

Bewindvoering in Groningen aan huis

Bij Kompas Zuidlaren vinden wij persoonlijke aandacht voor jouw situatie erg belangrijk. Wanneer je bewindvoering in Groningen nodig hebt dan kunnen wij jou uitnodigen bij ons op kantoor. Maar we kunnen ook langs komen bij jou thuis in Groningen.

Een bezoekje aan ons kantoor is erg goed te doen. Met de auto ben je vanuit de stad Groningen binnen 20 minuten bij ons op kantoor. Kom je met het OV? De bus doet er een halfuurtje over, gaat 2 tot 4 keer per uur en stopt voor onze deur (stap uit bij de bushalte Infanterielaan in Zuidlaren).

Bewindvoering in Groningen aan huis

Wat is bewindvoering

Bewindvoering is een financiële beschermingsmaatregel bepaald door de rechter wanneer iemand zelf niet (meer) zijn geldzaken kan beheren. De bewindvoerder zorgt ervoor dat er weer financieel overzicht ontstaat. Daarbij worden alle inkomsten en uitgaven in beheer genomen.

Zelf je geldzaken beheren en op orde houden is lang niet altijd eenvoudig. Helemaal niet wanneer je al hard bezig bent om mee te komen in het alledaagse leven. Dankzij bewindvoering worden jouw geldzaken op orde gebracht of gehouden. Hierdoor kun jij je tijd en energie besteden aan het alledaagse leven en zorgt de bewindvoerder voor grip op de financiën.

Voorafgaand aan de bewindvoering wordt samen een plan gemaakt. Hierin staan afspraken over de mogelijke uitgaven. Door dit gezamenlijke plan te maken komt er rust, overzicht en blijven je financiën beschermd. Alleen de bewindvoerder heeft direct toegang tot de financiën en afwijkingen van het plan moeten altijd eerst overlegd worden.

Overstappen naar een nieuwe bewindvoerder

Wil je een andere bewindvoerder in Groningen? Overstappen van bewindvoerder is mogelijk als er een goede reden voor is. Dit kun je aanvragen bij de kantonrechter, die bepaald of de reden goed genoeg is om over te stappen. Een overstapverzoek die je in met een verzoekschrift.

Als de rechter de overstap mogelijk acht dan zal er een zitting bij de rechtbank plaatsvinden. Hier zullen de huidige en nieuwe bewindvoerder aanwezig zijn. De huidige bewindvoerder zal ook gevraagd worden om zijn mening over de overstap.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een overstap. Op deze pagina van de Rechtspraak staat alle informatie.

Contact

Direct contact met ons opnemen? Vul het formulier in en we bellen of mailen je zo snel mogelijk!

“Eigenlijk wil je je sores niet aan een ander overdragen. En het is best een stap: je geld uit handen geven. Nu zie ik in dat het echt goed is geweest. Na drie jaar ben ik helemaal schuldenvrij. Door Kompas Zuidlaren heb ik nu meer inzicht gekregen in wat wel en niet kan.”
Cliënt Kompas Zuidlaren

Bewindvoering in Groningen nodig? Dit zijn de kosten

De kosten van bewindvoering in Groningen is niet verschillend van de rest van het land. De kosten van bewindvoering zijn namelijk wettelijk bepaald. De tarieven die gelden voor de meeste leefsituaties vind je hieronder in de tabel. Wil je alle tarieven weten? Bekijk dan eens dit overzicht van alle tarieven.

Professionele bewindvoering voor 1 persoon Maandelijks tarief Jaarlijks tarief Eenmalig
Standaard* € 133,10 € 1.597,20 -
Met problematische schulden € 172,12 € 2.065,47 -
Aanvangswerkzaamheden - - € 751,41
Aanvangswerkzaamheden als er al budgetbeheer plaats vindt - - € 562,65
Professionele bewindvoering voor 2-persoons huishouden Maandelijks tarief Jaarlijks tarief Eenmalig
Standaard* € 159,52 € 1.914,22 -
Standaard + problematische schulden € 183,11 € 2.197,36 -
Problematische schulden + problematische schulden € 206,51 € 2.478,08 -
Aanvangswerkzaamheden - - € 901,45
Aanvangswerkzaamheden als er al budgetbeheer plaats vindt - - € 673,97
*Let op: Er zijn veel situaties waarin de kosten kunnen afwijken van de standaard. Kijk in ons tarievenbestand om alle tarieven in verschillende situaties te bekijken.

De kosten van bewindvoering worden in veel gevallen volledig zelf betaald. Echter zijn er ook situaties waarbij de gemeente (een deel) van de kosten vergoed door uitbetaling van bijzondere bijstand. Kom je er mogelijk voor in aanmerking?  Dan zullen wij bij de aanvraag van de bewindvoering deze bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Of er recht is op bijzondere bijstand hangt af van de regels van de gemeente, deze regels kunnen verschillend zijn bij verschillende gemeentes.

“Het is niet zomaar iets, om al je financiën uit handen te geven. Dat je bijvoorbeeld voor alle grotere aankopen geld moet vragen. Daarom gaan wij daar heel zorgvuldig en respectvol mee om.”
Bewindvoerder Kompas Zuidlaren

Wanneer ontstaat onderbewindstelling

Onderbewindstelling wordt bepaald door de kantonrechter. Dit wordt altijd op basis van aanvraag gedaan. De rechter zal dit alleen toekennen indien het echt noodzakelijk is. Er zijn verschillende redenen waarom bewindvoering een noodzakelijke maatregel is. Reden die aangedragen kunnen worden zijn onder andere:

  • Geestelijke beperkingen, hieronder valt ook dementie
  • Fysieke beperkingen waardoor de eigen geldzaken beheren erg lastig wordt
  • Problematisch schulden waarbij de situatie niet lijkt te verbeteren
  • Problemen met het beheren van financiën waardoor de financiële huishouding problematisch kan worden

Wat de reden voor de bewindvoering aanvraag in Groningen ook is, onze bewindvoerders zullen altijd met een persoonlijk actieplan komen. Door samen in gesprek te gaan komt er een plan die de financiële stabiliteit terug brengt in het leven.

In sommige situaties is er wel financiële begeleiding nodig maar is bewindvoering nog niet aan de orde. Budgetbeheer kan dan de oplossing bieden. Wanneer wij denken dat deze oplossing beter past bij de situatie dan zullen wij dat ook altijd aanraden.

Kompas Zuidlaren: Professionele bewindvoerders voor Groningen en omstreken
“Wanneer we afspraken maken met de cliënt, is het prettig wanneer daar iemand uit de omgeving bij is. Een hulpverlener, familielid of werkgever. Dan kunnen we die afspraken goed op elkaar afstemmen.”
Budgetconsulent Kompas Zuidlaren

Kompas Zuidlaren: Professionele bewindvoerders voor Groningen en omstreken

Zoek je bewindvoering in de provincie Groningen dan biedt Kompas Zuidlaren uitkomst. De gehele provincie Groningen valt binnen ons werkgebied. Wij zijn goed en snel te bereiken voor de provincie Groningen. Vanuit de meeste plaatsen is het een halfuurtje of minder rijden naar ons kantoor.

Ben je op zoek naar een bewindvoerder en wil je liever Gronings dialect praten? Geen probleem, wij hebben ook collega’s die vloeiend Gronings dialect spreken!

Wil je meer weten of een intakegesprek inplannen? Neem dan gerust contact met ons op door je gegevens achter te laten in ons contactformulier. Liever direct contact? Stuur dan een e-mail naar info@kompaszuidlaren.nl of bel ons op 050 409 9190.

Contact

Direct contact met ons opnemen? Vul het formulier in en we bellen of mailen je zo snel mogelijk!

“Wanneer we afspraken maken met de cliënt, is het prettig wanneer daar iemand uit de omgeving bij is. Een hulpverlener, familielid of werkgever. Dan kunnen we die afspraken goed op elkaar afstemmen.”
Budgetconsulent Kompas Zuidlaren

Bewindvoering of juist een alternatief?

Bewindvoering kan een middel zijn om financiën op orde te brengen en te houden. Wij begrijpen dat het een zware maatregel is. Daarom willen we ook met jou zoeken naar mogelijke alternatieven.

Bij Kompas Zuidlaren bieden wij ook de volgende diensten:

Budgetbeheer

Budgetbeheer kan ook een oplossing zijn wanneer je je financiën niet goed in de hand kunt houden, maar wanneer er nog geen bewindvoering verplicht is gesteld. Een budgetbeheerder krijgt dan zeggenschap over jouw financiën. Waarbij je overigens wel zoveel mogelijk zelf de regie houdt.

Budgetcoach

Een budgetcoach helpt je met het ordenen en (weer) inzichtelijk maken van de financiën. In tegenstelling tot een budgetbeheerder is een coach alleen ter ondersteuning en beheer jij zelf nog de financiën.

Alleen een budgetoverzicht

Wil je zelf een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven? Wij hebben op onze website een compleet en eenvoudig budgetoverzicht geplaatst dat je daarvoor kunt gebruiken. Zo creëer je voor jezelf meer overzicht over je financiële situatie.

PGB beheer

Het beheer van een persoonsgebonden budget (PGB) moet zorgvuldig gebeuren, maar is doorgaans ook erg complex. Het PGB beheer team van Kompas Zuidlaren kan deze tijdrovende en soms stressvolle klus van je overnemen.

Mentorschap

Bewindvoering en mentorschap worden vaak samen benoemd. Dit komt doordat deze diensten elkaar goed aanvullen. Bij mentorschap krijg je namelijk persoonlijke ondersteuning bij belangrijke levensbeslissingen. Deze dienst zet zich volledig voor jou persoonlijk in.

Volmacht

Is het niet meer wenselijk in jouw situatie om bepaalde belangrijke zaken zelf af te handelen? Door een volmacht te geven kan je één of meerdere personen het recht geven om de belangrijke zaken voor jou te regelen. Wij nemen, indien wenselijk, deze verantwoordelijkheid met respect en zorg op zich.

Levenstestament

Een levenstestament kan je opstellen om ervoor te zorgen dat alle belangrijke zaken in jouw leven goed worden afgehandeld op het moment dat je dat zelf niet meer kan. Kompas Zuidlaren is in staat deze rol professioneel en zorgzaam op zich te nemen.

Curatele

In situaties waarbij zowel financiële en persoonlijke zaken niet zelf meer te regelen zijn dan kan Kompas Zuidlaren jou daarbij ondersteunen. Indien de kantonrechter bepaalde dat curatele noodzakelijk is dan kunnen wij die rol op ons nemen.