Bewindvoering

Wilt u dat iemand anders uw financiën beheert? Onze bewindvoerders zetten zich dagelijks in voor mensen in diverse situaties. Dankzij jarenlange ervaring weten we de oplossing te vinden die het beste bij u past.

Wat is bewindvoering?

Bewindvoering wordt ook wel beschermingsbewind genoemd, want een bewindvoerder beschermt uw financiën. Omdat er schulden zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn diverse redenen om bewindvoering aan te vragen, zoals (beginnende) dementie. Onze bewindvoerder weet in alle gevallen uw financiële zaken in orde te brengen en te houden.

 

Beheer van financiën

De bewindvoerder beheert voor u alles wat met geld te maken heeft. Het gaat om al het geld dat binnenkomt, maar ook om de uitgaven en eventuele schulden. Ook waardevolle goederen (bijvoorbeeld: eigen woning, auto) komen bij de bewindvoerder in beheer. Iets kopen of verkopen gebeurt altijd in overleg met de bewindvoerder. Als u onder bewind staat krijgt u een eigen bankrekening. Daar wordt – meestal wekelijks – het geld om van te leven op gestort.

 

Verklaring bewindvoering

U komt in aanmerking voor bewindvoering als u de eigen financiële situatie niet zelf kunt beheren. Als voorwaarde geldt dat een arts of psychiater dit in een verklaring aan moet geven. Het mag ook blijken uit een sociaal verslag van een hulpverlenende instantie.

 

Aanvraag bij de kantonrechter

De aanvraag voor bewindvoering wordt bij de kantonrechter ingediend. Dit verzorgen wij voor u. De kantonrechter geeft aan hoe lang bewindvoering nodig is. En welke waardevolle goederen onder bewind worden gesteld. In de meeste gevallen is dat voor onbepaalde tijd en geldt het voor alle goederen.

 

Werkwijze bewindvoering

Na een intake maken we samen een plan op maat. We nemen de tijd om uw persoonlijke situatie en wensen te bespreken. Zodra de kantonrechter de aanvraag heeft goedgekeurd, heeft onze bewindvoerder de regie over de financiële zaken. We hanteren hierin een persoonlijke, integere en transparante werkwijze: de bewindvoerder is goed bereikbaar, uw dossier wordt vertrouwelijk behandeld en keuzes worden zo helder mogelijk toegelicht.

Aanvragen

Wilt u zichzelf aanmelden? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.Online aanvraag Download aanvraagformulier
Heeft u meer informatie nodig, neem dan contact met ons op. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Aanvragen

Wilt u zichzelf aanmelden? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.Online aanvraag Download aanvraagformulier
Heeft u meer informatie nodig, neem dan contact met ons op. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen

Wat is bewindvoering of beschermingsbewind?

De bewindvoerder beschermt de financiële zaken van zijn cliënt. Daarom heet bewindvoering ook wel beschermingsbewind. De bewindvoerder beheert alles dat met geld te maken heeft voor zijn cliënt.

Wie betaalt de bewindvoerder?

Indien mogelijk betaalt iemand de kosten voor de bewindvoerder zelf. Wanneer dit niet mogelijk is kan men een beroep doen op de bijzondere bijstand van de gemeente. Kompas Zuidlaren verzorgt deze aanvraag voor de klant.

Geen schulden, wel een bewindvoerder?

Om uiteenlopende redenen wordt bewindvoering aangevraagd. Het kan gaan om een situatie met schulden, maar dat is niet altijd zo. Ook mensen met een gezonde financiële positie kunnen bewindvoering aanvragen.

Beschermingsbewind en WSNP: wat is het verschil?

De bewindvoerder beschermingsbewind bewaakt het vermogen van de klant. De bewindvoerder WSNP heeft de taak om de boedel te beheren en te vereffenen tijdens een schuldsaneringtraject.

Voor wie is bewindvoering?

Bewindvoering kan aangevraagd worden voor iedereen vanaf 18 jaar. Aanmelden kan hier

Hoe meld ik een cliënt aan?

Heeft uw cliënt financiële steun nodig? Onze deskundigen hebben jarenlange ervaring met cliënten uit de zorg. Meld uw cliënt hier aan, we helpen graag verder.

Hoe lang duurt bewindvoering?

Bewindvoering is in principe voor onbepaalde tijd. Opheffen van het bewind gaat via de kantonrechter.